Projektując oświetlenie dla kuchni, nie wolno zapominać o funkcjach, jakie ona pełni. Każde źródło światła montowane w tym pomieszczeniu ma na celu nie tylko doświetlenie pomieszczenia, ale musi dawać poczucie bezpieczeństwa użytkownikom podczas przygotowania posiłków a jednocześnie tworzyć przyjazny nastrój umilający biesiadowanie.
Oświetlenie ogólne w postaci lampy sufitowej nie jest niezbędne w kuchni, ale niezwykle wygodne. Włącznik światła centralnego znajduje się zwykle tuż przy drzwiach wejściowych kuchni i umożliwia automatyczne rozświetlenie pomieszczenia, zwykle dość ciasnego oraz pełnego szafek i sprzętów. Wydaje się być konieczne w kuchniach pełniących jednocześnie funkcję jadalną.
Wówczas, dokładnie nad stołem, powinna znaleźć się lampa ze źródłem światła skierowanym w kierunku stołu. Może to być jedna rozłożysta lampa lub dwie-trzy w przypadku dużego stołu, doskonale oświetlające ten fragment kuchni. Powinny zostać zawieszone w taki sposób, aby nie przeszkadzały osobom zasiadającym przy stole, żarówka nie może świecić bezpośrednio w oczy a klosz nie powinien być przezroczysty.
Zamiast jednej centralnej lampy można zastosować szereg punktów świetlnych, LEDowych lub halogenowych, zamontowanych w suficie lub okalającej listwie. Jednak wygoda takiego rozwiązania będzie zależeć od wysokości mieszkania. W tej roli, przy wysokim suficie, lepiej wypadną lampy centralne sufitowe, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć oba modele.
Kuchnię projektuje się strefami. Swoje miejsce musi w niej znaleźć strefa przygotowania potraw tzw. “brudna” oraz strefa czysta. Pierwsza z nich zlokalizowana w pobliżu zlewozmywaka i wody to miejsce mycia produktów oraz wykonywania prac brudnych: oprawiania mięsa czy ryby, obierania warzyw. Strefa czysta zajmuje kolejny fragment blatu kuchni, z którego użytkownicy korzystają przygotowując sobie posiłki.
Każda z tych stref wymaga niezależnego oświetlenia skierowanego bezpośrednio na miejsce pracy czyli dany fragment blatów kuchennych. Do oświetlenia można wykorzystać światło punktowe lub liniowe LEDowe zamontowane pod kuchennymi szafkami. Punkty świetlne powinny być rozmieszczone co 40-60cm, dzięki temu obejmą całą przestrzeń roboczą.
Oświetlenie zadaniowe okaże się niezbędne dla wyspy kuchennej. Ponieważ dostęp do niej jest z każdej strony, światło ją oświetlające może być skierowane z sufitu, zamontowane bezpośrednio nad wyspą. Dzięki temu, żadna krawędź wyspy nie pozostanie w cieniu, światła nie zasłonią również użytkownicy. Jeżeli wyspa służy tylko do przechowywania naczyń czy sprzętów, źródło światła może pochodzić z podwieszanego sufitu z LEDowych lub halogenowych lamp.
Oświetlenie tego rodzaju to pole do popisu dla projektanta. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie lampek LEDowych w listwach podłogowych czy szafkach kuchennych tuż przy podłodze. Można również przełamywać jasną barwę światła ciepłym kolorem czerwonego klosza lub kolorowej żarówki.
Zdjęcie główne: Jesse Bridgewater z Pixabay