Chociaż kawa kojarzona jest zazwyczaj z ekspresem lub z tradycyjną włoską kawiarką, to istnieją także inne, alternatywne metody jej parzenia. Jeśli więc znudziło Ci się klasyczne espresso i inne kawy przygotowywane na jego bazie, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Poznaj najciekawsze metody parzenia kawy i odkryj nowe bogactwo smaków i aromatów.
Bardzo ciekawym urządzeniem, które jest niezwykle popularne wśród miłośników alternatywnych metod parzenia kawy, jest dripper V60. Urządzenie zostało wyprodukowane przez japońską firmę i cechuje się bardzo charakterystycznym, stożkowym kształtem. Może być wykonane z plastiku, ceramiki, szkła żaroodpornego lub metalu, jednak najbardziej ceniony jest bez wątpienia model miedziany. Parzenie kawy w tym urządzeniu opiera się na perkolacji – woda powoli spływ do środka drippa, dzięki czemu pozostaje ona w dłuższym kontakcie ze zmieloną kawą. Dzięki tej metodzie możesz cieszyć się niepowtarzalnym i łagodnym smakiem kawy.
Kolejnym urządzeniem lubianym zarówno przez profesjonalnych, jak i amatorskich baristów jest chemex. Chemex to bardzo ciekawe szklane urządzenie, mające niepowtarzalny kształt klepsydry. Urządzenie to często przewiązane jest skórzanym rzemykiem, który służy jako rączka. Chemex to idealna propozycja dla wszystkich fanów delikatnych smaków – kawa przygotowana w tym urządzeniu charakteryzuje się subtelnym, nieco herbacianym aromatem z nutą kwaskowości oraz soczystości.
Niezwykle ciekawym i zaskakującym urządzeniem do przygotowywania kawy jest AeroPress. Służy on do tak zwanego immersyjnego zaparzania kawy. Urządzenie to mimo swojego nietypowego wyglądu jest bardzo proste w obsłudze i pozwala na różne eksperymenty. Możesz więc dowolnie zmieniać ilość wsypanej kawy, grubość zmielenia ziaren, czy czas parzenia, dzięki czemu będziesz w stanie uzyskać róże napary według swoich preferencji – od kawy gęstej i mocnej, poprzez nieco słodsze i delikatniejsze smaki, aż po subtelne, owocowe napary.
Znasz już najbardziej cenione urządzenia do alternatywnych metod parzenia kawy. Pojawia się więc pytanie – jaką kawę wybrać do przygotowania naparu? Przede wszystkim powinna być to kawa świeżo zmielona. Dzięki temu będzie miała ona szczególny aromat i smak, które znacząco wpłyną na Twoje doznania smakowe. Do zmielenia kawy samodzielnie przydadzą się na przykład młynki do kawy ręczne. Jeśli zaś chodzi o samą kawę, to świetnie sprawdzą się delikatne kawy o owocowym lub kwiatowym smaku. Postaw na przykład na kawy od Coffee Roaster, które charakteryzują się wyselekcjonowanymi ziarnami, a co za tym idzie, wyjątkową jakością.
Zdjęcie główne: pexels.com/Elina Sazonova